fredag 25 mars 2011

Gäst bakning med Jonna! 24/3

Hejsan Svejsan!


Blev ett lite sent inlägg men idag (torsdag) har jag fått hjälp av Jonna och plantera om två blommor till lite större krukor, det gick bra men vi blev väldigt jordiga. Tur att det finns vatten hemma så man kan tvätta händerna. Skämpt och sido... 


Om man vill besöka Jonnas blogg kan man hitta den
 här ------>   http://elizha.blogg.se   


Efter att vi var klara med blommorna så gjorde vi i ordning lite kaffe så tog vi en liten fika paus och funderade på vad vi skulle baka. Vi bestämde oss för att göra socker kaka med rabarber i och sen ha smörkräm som dekoration på. Sen ville vi göra muffins också med banan, hallon och jordgubbar i. Också dom här med smörkräm på. 


Vi började göra socker kakan recept på det: 


Ugnstemp: 200 grader, varmluft: 175 grader

  • 2 st Ägg
  • 2 dl Socker
  • 1 ½ dl Vetemjöl
  • 1 dl Potatismjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • 2 tsk Vaniljsocker 
  • 1 tsk Citron saft 
  • 1 dl Vatten 
  • Rabarber (valfri mängd)
  • 1 tsk Kanel
  • 1 tsk kardemumma 
Smörj och bröa en form, vispa ägg och socker poröst. Blanda alla ingredienserna förutom vatten och rabarber i en bunke. Rör ner blandningen och vattnet i äggsmeten. Häll smeten i formen och tillsätt rabarberna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 min.
Låt kakan svalna efter att man tagit ut den ur ugnen. 

Medans sockerkakan var i ugnen så gjorde vi två olika smörkrämer. Recept på dom kommer här under, 1:a är en brun som är till muffinsarna och det som blev över använde vi även till sockerkakan. 2:a en ljus som var till sockerkakan.


1:a Smörkräm:

  • 100g Mjukt smör
  • 3 dl Florsocker
  • 1 msk Kallt kaffe
  • 1 ½ msk Kakao
Vispa smöret mjukt och klumpfritt med elvisp, tillsätt florsocker medan man vispar på låg fart. Rör i kaffet och kakaon fortsätt sedan att vispa på medelfart i några minuter så att krämen tjocknar ordentligt. Den ska vara fast i konsistensen. Spritsa på över muffinsen efter att dom har svalnat.

2:a Smörkrämen:

  • 100g Mjukt smör
  • 3dl Florsocker
  • 1 ½ msk Grädde 
  • 1 tsk Citron saft

Vispa smöret mjukt och klumpfritt med elvisp, tillsätt florsocker medan man vispar på låg fart. Rör i grädden och citron saften  fortsätt sedan att vispa på medelfart i några minuter så att krämen tjocknar ordentligt. Den ska vara fast i konsistensen. Bred över den på sockerkakan efter att den har kallnat.

När vi var klara med smörkrämerna så började vi göra i ordning för att göra muffinsarna. 

Recept på muffins:

Ugnstemp: 200 grader, Varmluft 175 grader
  • 100g margarin
  • 1 ½ dl Socker 
  • 4 st Ägg
  • 5 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 1 tsk Citron saft
  • 1 dl Mjölk
Fyllning ca 1 ½ dl valfria bär ( Vi valde banan, hallon och jordgubbar)

Rör margarinet och sockret poröst, tillsätt sedan ett ägg i taget under kraftig omrörning. Blanda restan av ingredienserna förutom mjölken och frukterna i en bunke. Rör sen ner blandningen i smeten och tillsätt mjölken och frukterna. Klicka ut smeten i muffins formar och grädda mitt i ugnen i 15-20 min. Låt muffinsarna svalna efter att man tagit ut dom ur ugnen.


När kakan hade svalnat så tog jag 2:a smörkrämen och bred den över kakan. Sen när muffinsarna hade kallnat så tog jag 1:a smörkrämen och spritsade på den och sen tog jag vita sockerkulor och la på smörkrämen. Med den smörkrämen som blev över så spritsade jag ett mönster på smörkrämen som var på sockerkakan. 




Ja det är det jag och Jonna har gjort idag, tack för hjälpen hoppas du hade kul!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar